Mørck, Sidsel


(28.11.1937 - )

sidmoerc@online.no

Sidsel Mørck er født i Oslo. I ti år, fra 1968 til 1978, bodde hun i Porsgrunn. Hun debuterte med diktsamlingen «Et ødselt sekund» i 1967 og har siden utgitt dikt- og novellesamlinger, romaner og barnebøker.

Mørck har vist et sterkt samfunnsengasjement og er særlig opptatt av kvinnesak, kjønnsroller og miljøvern. Miljøvern ble hun engasjert i etter å ha levd i industriområdet ved Norsk Hydro i Porsgrunn. Under perioden i Porsgrunn ble det flere diktsamlinger, noveller og ikke minst barneboka «Erta berta sukkererta», som etter hvert er blitt en klassiker.

Om tiden i Porsgrunn skriver Sissel Mørck:


I 1978 kom den halvdokumentariske boka «Stumtjenere» om en sjefsingeniør på Rafnes, Torfinn Ådal. Figuren var oppdiktet, men rammen var bygget opp av faktiske dokumenter, avisartikler, statlige utredninger o.s.v. Torfinn Ådal var en «whistle-blowers», som det snakkes mye om i våre dager. Han brøt lojaliteten til sin arbeidsgiver Norsk Hydro, og gikk offentlig ut og fortalte om farene ved petrokjemisk industri. Boka vakte mye oppsikt, ikke minst ble Norsk Hydro irritert over at en lyriker, innflytter og attpåtil kvinne brydde seg med industripolitikk.

Sidsel Mørck er aktiv som spaltist og foredragsholder. For den allsidige virksomheten sin mottar hun statsstipend. I 1988 fikk hun tildelt Venstres Miljøpris, i 1990 fikk hun Fritt Ords honnørpris, og i 1991 ble hun tildelt den aller første Rachel Carson prisen, som er en miljøpris.

Bibliografi:
Tips oss om nye linker eller feil på linker


| More


Forfattere